Kun kani saapuu uuteen kotiin

Ennen kanin tuloa sillä tulisi olla kaikki tarvikkeet valmiina ja kanin oma paikka sisustettuna.

Häkki. Kani ei välttämättä tarvitse häkkiä ollenkaan. Pienelläkin kanilla häkin minimikoko on 75x120cm. Kani voi elää myös vapaana asunnossa jos se ei pääse tekemään tuhojaan, silloin häkkiä voi käyttää esimerkiksi kanin ruokailupaikkana. Häkki sijoitetaan rauhalliseen paikkaan, ei suoraan auringonvaloon, mutta ei välttämättä kannata laittaa sitä myöskään makuuhuoneeseen sillä kani on ilta- ja yöaktiivinen toisin kuin monet ihmiset. Häkin katolle kannattaa laittaa vaikka vanha matto, koska kani hyppii mielellään häkin päälle. Joka tapauksessa, oli häkkiä tai ei, kanin on saatava erittäin paljon liikuntaa. Useita tunteja päivässä.

Vesi. Veden voi tarjoilla kulhosta tai pullosta, markkinoilla on paljon erilaisia juomapulloja kaneille. Juomapullo olisi hyvä olla vähintään puolen litran vetoinen. Paras juomakulho on painava ja paksureunainen keraaminen kulho jota kani ei saa viskottua, tai ns. häkkikuppi. Vesi vaihdetaan päivittäin ja täytetään tarpeen mukaan. Useimmat kanit pitävät enemmän nk nippapulloista, kuin kuulapulloista, koska kuulapullosta tulee vain tippa kerrallaan vettä, kun taas nippapullosta tulee norona kun kani painaa siitä kielellään. Yleensä kani oppii helposti käyttämään nippapulloa. Kani tarvitsee runsaasti vettä joten hyvään vesipulloon kannattaa satsasta, unohda heti parin desilitran pullot. Ihanteellisinta on jos kani saa juoda kulhosta, mutta toiset kanit viskovat kaikenlaisia kulhoja.

Heinä. Koska kanilla täytyy olla aina heinää tarjolla, hyvään heinätelineeseen kannattaa panostaa. Telineessä heinä pysyy puhtaana. Heinätelineen reikien tulee olla tarpeeksi isot jotta kani pystyy syömään siitä, mutta ei saa päätänsä työnnettyä rei'istä. Heinäteline sijoitetaan niin ettei kani pääse pomppaamaan telineeseen sisälle. (Loukkaantumisriski!)

Ruokakuppi. Lemmikille tarkoitettu keraaminen ruokakuppi tai ns. häkkikuppi ovat hyviä vaihtoehtoja.

Vessa. Monet kanit tekevät suurimman osan tarpeistaan vessaan, mutta kani myös merkkailee papanoillaan ja virtsallaan joten olethan valmis siivoamaan. Vessa kannattaa sijoittaa heinätelineen alle. Vessassa voi kuivikkeena käyttää purua, puupellettiä ym. Ei kissanhiekkaa.

Kynsisakset. Kanin kynnet kasvavat jatkuvasti. Kynsiä tulisi leikata noin kerran kuukaudessa lemmikkien kynsisaksilla. Tätä kannattaa alkaa harjoittelemaan miltei heti kun kani kotiutuu niin se ei tuota ongelmia jatkossakaan.

Pesämökki. Lain mukaan kanilla on oltava mökki minne se voi niin halutessaan piiloutua. Kanin tulisi pystyä makaamaan siellä.

Harja. Kania kannattaa harjata säännöllisesti, vaikka sillä olisi lyhyt karva. Pitkäkarvaisen kanin turkin hoito tulee ottaa osaksi jokapäiväistä käsittelyä.

Valjaat. Ns. lapavaljaat ovat parhaiksi todettu. Monet kanit ulkoilevat valjaissa. Kania ei kuitenkaan jätetä valjaat päälle ikinä eikä jätetä sitä sidottuna kiinni, kani puree narun nopeasti poikki ilman valvontaa. Valjaissa ulkoilu tulee muutenkin tehdä niin, ettei kani säikähdä.

Kantokoppa. Kani matkustaa turvallisimmin kantokopassa.

Aktivointipallo. Monet antavat kanille ruuat aktivointipallosta jolloin kani saa myös liikuntaa ja aivotyöskentelyä.

Lisäksi kannattaa pitää pientä ensiapupakkausta, jossa on topseja, eläimelle sopivaa haavasprayta, betadinea, punkkipihdit jne.

Kun kani muuttaa uuteen kotiin..

Kun kani tulee uuteen kotiin, kannattaa sen antaa pari päivää olla hieman rajatummin jotta se ehtii tutustua kunnolla omaan turvapaikkaansa. Kania voi alkaa heti totuttamaan uusiin omistajiin ja hoitotoimenpiteisiin kunhan muistaa itse olla rauhallinen ja varmaotteinen.  

© 2018 Petronmäen kanila. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita