Kanin hoito
Päivittäisiin hoitotoimenpiteisiin kuuluu kanin kunnon tarkastaminen, seurustelu kanin kanssa sekä ruokinta. Kanille voi antaa ruuan kahdesti päivässä, esimerkiksi tuoreruuat aamulla ja pelletit illalla. Heinä tarkistetaan myös, kanilla on oltava jatkuvasti heinää tarjolla. Jos kani on sotkenut heinänsä ulosteillaan, vaihdetaan heinät puhtaisiin. Juomavesi vaihdetaan myös päivittäin ja juoma- ja ruokakulhot pestään tarpeen mukaan. Monet kanit käyttävät vessalaatikkoa joka on hyvä puhdistaa päivittäin.
Kani harjataan tarpeen mukaan tiheäpiikkisellä kammalla, karvanlähtöaikaan parin päivän välein. Pitkäkarvaisen kanin harjaus otetaan osaksi päivittäisiä hoitotoimenpiteitä.
Kynnet leikataan kerran kuukaudessa. Kaninpoikaselta niitä kannattaa leikata tiuhaan, esimerkiksi kerran viikossa ihan vähän jotta poikanen tottuu kynsien leikkuuseen eikä se myöhemminkään tuota päänvaivaa.
Kani pesee itse itsensä. Jos kani joudutaan syystä tai toisesta pesemään, kuten ripulin vuoksi, pyritään siihen että vain likaiset osat pestään ja kuivataan kani huolellisesti. Silloin vältetään kastelemasta kanin päätä ja korvia.
Kanilla on hajurauhaset peräaukon molemmin puolin, jotka saattavat vaatia puhdistamista. Mikäli kani ei itse huolehdi niiden puhtaudesta ja sinne kertyy likaa, ne kannattaa puhdistaa pari kertaa kuukaudessa.
Tarkista kanin hampaat silloin tällöin.
TERVEYDENHOITO
Kanit sairastuvat melko herkästi ja kantavat monia sairauksia itse sairastumatta niihin. Netistä löytyy paljon tietoa kanien yleisimmistä sairauksista, niihin kannattaa perehtyä jo ennen kanin hankintaa.
Kanin häkki siivotaan päivittäin ja sen ruoka ja juoma pidetään puhtaana.
Mikäli kani lakkaa syömästä, alkaa aivastella, tai vaikuttaa jotenkin muuten kipeältä tai omituiselta, se todennäköisesti vaatii eläinlääkärin hoitoa. Tällöin ei ole aikaa odotella facebookin kaniryhmien diagnoosia, vaan ensimmäisenä soitetaan omalle eläinlääkärille ja kysytään hoito-ohjeita. Eläinlääkärin yhteystiedot kannattaa selvittää etukäteen.
Täällä hyvä tietopaketti kanien sairauksista: https://jasminenkanit.blogspot.com/2014/09/kanien-sairauksista.html
Kani pesee itse itsensä jos se on terve.
Rokotukset
Lemmikkikani tulee rokottaa RHD-viruksia sekä myksomatoosia vastaan. Rokote tilataan omalta eläinlääkäriltä ja uusitaan kerran vuodessa. Myös erilaiset kaniyhdistykset järjestävät joukkorokotustapahtumia, jolloin rokotteen voi saada edullisemmin.
Eläinlääkärissä kani luokitellaan eksoottiseksi eläimeksi, ja sen eläinlääkärikulut voivat nousta hyvin suuriksi. Kani on halpa ostaa, mutta kallis eläin jos se sairastuu. Pelkkiin rokotuksiin on hyvä varata 50-100€/vuosi. Uroksen kastrointi on hieman edullisempaa kuin naaraan sterilointi, noin 120-200€. Tämän lisäksi eläinlääkäriin voi joutua tapaturmien, suolisto-ongelmien ja muiden äkillisten sairastumisten sekä hammasongelmien vuoksi. Lääkärireissuihin saa varata useita satasia, jopa tonneja.
Terve kani:
Terve kani syö, juo, papanoi ja pissii normaalisti. Papanat ovat pyöreitä, vaaleita ja kuohkeita. Kani on touhukas oma itsensä.
Ruumiinlämpö:
38,5-40
astetta. Mitataan
peräaukon kautta, mutta ei turhaan sillä peräaukon limakalvot ovat
herkät.
Hengitystiheys:
30-60/minuutti
Pulssi:
130-325/minuutti
Kanin leikkauttaminen on hyvin suositeltavaa, sillä leikattu kani ei
kärsi hormonitoiminnan aiheuttamista ongelmista ja usein
reviirikäyttäytyminen vähenee. Uroskanit (ja osa naaraskaneista)
merkkaavat pissimällä kaaressa reviirilleen, toistensa ja
omistajiensa päälle. Toiset kanit "nylpyttävät" ihmisiäkin.
Leikkaamattomille naaraskaneille kehittyy herkästi valeraskauksia
sekä kuolemaan johtavia kasvaimia kohtuun. Yleensä leikkauttaminen
tasoittaa kanin luonnetta ja tekee siitä sisäsiistimmän.
Leikkauttamiseen liittyy riskinsä joista kannattaa keskustella
eläinlääkärin kanssa ennen toimenpidettä.