Kanien totuttaminen toisiinsa
Tämän sivun teksti: Vivica Alilehto, Lähdekodon pienirex
Kanien TUTUSTUTTAMINEN on asia, joka itselleni on tärkeä, ja josta tuntuu olevan suhteellisen vähän tietoa saatavilla. Tästä syystä halusin kirjoittaa tekstin pätkän johon olen koonnut niin muilta saamiani kuin itse toimiviksi havaitsemiani vinkkejä kanien yhdistämisestä.
Tämän lisäksi haluaisin ottaa myös asian esille, jota pienesti sivuutan tekstissä. Tämä on nuorten kanien, eritoten ALLE 16 VIIKKOISTEN kanin poikasten tutustuttaminen muiden kanien kanssa.
Alle 16 viikkoisilla kanin poikasilla on nimittäin vielä HYVIN OHUT JA HERKÄSTI REPEÄVÄ IHO. Alle 16 viikkoinen kani ei tämän takia sovullu yhteen varsinkaan useamman kanin yhdistämiseen. Sitä voi kokeilla hyvin valvotusti yhden kanin kanssa koska useimmiten aikuiset kanit suhtautuvat poikasiin vielä hyvin suopeasti, mutta jos vanhempi kani osoittaa yhtään aggressiivisuuden merkkejä, on poikanen poistettava heti. Se on ihonsa takia suuressa vaarassa saada pahoja vammoja.
Kun mietit uusien kanien ottamista tai toisilleen vieraiden kanien tutustuttamista, on sitä syytä suunnitella huolellisesti.
Kaikki kanit eivät välttämättä tule toimeen keskenään, mutta yleensä jokaiselle kanille on mahdollista löytää yhteensopiva kaveri. Ongelmattomampia pareja ovat leikattu uros ja naaras. Tämä yhtälö toimii lähes aina. Myös naaraita voi keskenään pitää yhdessä, mutta tässä alkaa vaikuttamaan jo kovasti kanin luonne, ikä, sekä aktiivisuus.
Helpointa onkin naaraiden tapauksessa ottaa kaksi tai useampi saman poikueen sisaruksista tai vaikka yhdistää naaraskaneja poikasina eri poikueista. Poikasena kanit tulevat vielä hyvin toimeen keskenään, eikä ongelmia poikasten yhteen laittamisesta pitäisi syntyä.
Myös aikuisia kaneja voi kuitenkin hyvin yhdistää uudeksi yhdyskunnaksi. Muista kuitenkin, että alle 16 viikkoinen kanin poikanen ei toisten kanien kanssa yhteen laitettaessa vielä ole kykenevä puolustamaan itseään, ja on näin ollen vaarassa saada pahoja vammoja. Poikasen iho on myös ohuempi ja repeää helpommin. Voit kuitenkin kokeilla valvotusti vasta luovutus ikään tulleen poikasen yhdistämistä aikuisen kanin kanssa. Helpommin vielä leikatun uroksen kanssa. Aikuiset usein hyväksyvät pienen, mutta jos aikuinen kani näyttää yhtään aggression merkkejä, erota ja poista poikanen välittömästi.
Oli kyseessä sitten poikasen ja aikuisen kanin yhdistäminen tai pelkästään aikuisten kanien yhdistäminen, niin onnistumisen kannalta on hyvä kuitenkin hoitaa se puolueettomalla reviirillä.
Kun mietit vielä yhteen sopivia kaneja, niin ratkaisevinta on kanien luonne, mutta yleisesti on toimivaa yhdistää aika saman ikäisiä kaneja. Vanhemman ja nuoren kanin yhdistämisessä nuori ja aktiivinen kani saattaa tylsistyä ja ruveta kiusaamaan vanhempaa. Se kaipaa toista leikkimielisempää ja aktiivisempaa kaveria. Vanhempi kani taas mieluummin olisi yhdessä kaverin kanssa, jonka kanssa saa rauhassa pötkötellä ja hellitellä. Useamman kanin yhdyskunnassa nämä kuitenkin ovat hyvin mahdollisia yhdessä.
Kanit hakeutuvat itselleen sopivimpien lajitovereiden seuraan ja luovat heihin kiinteämmät suhteet kuin toisiin.
Suurin osa kaneista ei ole johtaja eikä alistuva tyypiltään, vaan jotain siltä väliltä. Oikein hoidetussa yhdistämisessä ne hakevat paikkansa ja löytävät jonkinlaisen tasapainon. Useamman johtajatyyppisen kanin yhdessä pitämistä kuitenkin kannattaa välttää. Tämä lietsoo jatkuvaa taistelua, kun alemmassa asemassa oleva on tyytymätön paikkaansa ja yrittää yhä uudestaan kamppailla johtajuudesta.
Hyvin alistuvan ja dominoivan kanin yhdistäminen voi käydä hyvin nopeasti, jos alempi alistuu ja asia on sillä selvä.
Toisinaan taas hyvin dominoiva kani saattaa ahdistella ja kiusata alistuvaa viikkotolkulla, jolloin toinen lopettaa syömisen, ei uskalla liikkua tai menee apaattiseksi. Yhdistyminen on epäonnistunut tämän kanin kohdalla, jolloin huonosti voiva kani on poistettava tutustuttamisalueelta.
Kanien tutustuttamisalueeksi kannattaa aina valita alue, joka ei ole kenenkään tutustumiseen osallistuvan kanin reviiriä. Toisin sanottuna se on kaikille tutustumiseen osallistuville täysin vieras tila.
Hyvin toimivaa on valita sisäkanille yhdistämisalueeksi ulkoaitaus ja vastaavasti ulkokanille joku sisätila.
Tämä täysin vieraaseen ympäristöön joutuminen voi edesauttaa nopeaa yhdistämistä. Kanit ovat tällöin vähän epävarmempia ja hakeutuvat helpommin toistensa seuraan turvaan.
Jos itselläsi ei löydy tiloja tai omat tilat esim. asunto on kanille jo entuudestaan tuttu ja sen reviiriä, niin on myös hyvä ajatus tutustuttaa kanit jonkun tutun, ystävän tai vaikka vanhempien luona. Myös vaikka autotalli voi olla hyvä vaihtoehto.
Jos kanit on pakko tutustuttaa jonkun reviirillä, niin mieluummin uroksen. Naaraat puolustavat reviiriään usein hyvin häijysti ja voimakkaasti, mutta tämäkin on tapauskohtaista.
Huomioi myös tutustumisaluetta valitessasi, että on mahdollista, että kanit joutuvat viettämään siellä useamman viikon riippuen täysin siitä, kuinka kauan tutustuminen kestää. Yksilöistä riippuen tutustuminen voi käydä hyvinkin nopeasti ja sopu löytyy jo parissa päivässä. Toisinaan taistelut ja erityisesti jahtaamiset voivat kestää useamman viikon.
Kaneja ei tule siirtää vanhalle reviirille ennen kuin tutustuminen on loppu.Kooltaan tutustumisalueen olisi hyvä olla ainakin kaksi neliötä per kani. Siellä on oltava tilaa juosta toista karkuun. Huomioi kuitenkin, että liian iso (esim. useampi huone tai koko asunto) on liian suuri alue. Tällaisessa tilassa kanit pystyvät liian hyvin välttelemään toisiaan ja saattavat ottaa jonkun osan alueesta reviirikseen, jolloin kaneilla ei enää olekaan puolueetonta, "ei kenenkään" reviiriä käytössä.
Kun alue on valittu voit alkaa sisustamaan sitä. Älä käytä sisustukseen minkään tutustumiseen osallistuvan kanin vanhalla reviirillä olleita sisustuselementtejä. Varmuuden vuoksi myös vessalaatikot, heinätelineet ja vesikipot on syytä pestä niin ettei kukaan kaneista katso niitä omikseen ja kuuluvaksi omalle reviirille.
Sisustus on myös järjestettävä niin, että kanit pääsevät jahtaamaan toisiaan aitauksen/alueen ympäri. Erittäin toimivaa on, jos tilan keskelle saa laitettua jonkun tilan jakajan, joka tarjoaa suojaa näköyhteydeltä kanien niin halutessa, mutta ei kuitenkaan erota heitä ja vie liian kauaksi toisistaan. Tilanjakaja, joka voi olla pahvilaatikko, kaadettu tuoli tai mikä vain on myös kätevä, kun kanit jahtaavat toisiaan, mikä kuuluu normaaliin tutustumiskäyttäytymiseen. Tällöin kanit pysyvät paremmin toistensa ulottumattomissa, kun tilanjakajan ympäri pitää juosta, eikä jahtaaja pääse oikaisemaan tilan läpi näissä tilanteissa.
Missään tutustumisalueella ei saa olla umpikujia, ettei kukaan kaneista joudu loukkuun ja näin tarpeettomasti toisen rökitettäväksi. Myös piiloja on oltava useampi ja niissä pitäisi olla useampi uloskäytävä. Tämä juuri umpikujien ja loukkujen välttämiseksi, joiksi yksiaukkoiset piilot helposti muodostuvat.
Mikään kaneista ei saa joutua tilanteeseen, jossa pakosta joutuu menemään toista kania kohti tai toisen ohi päästäkseen jostain pois (itse käytän pahvilaatikoita, johon leikkaan kulkuaukot kolmelle puolelle ja myös kissan leikkitunnelit ovat hyviä).
Heinä eli -ruokapaikkoja, vessalaatikoita ja juomakuppeja tulisi myös olla useampi tutustumisalueella. Ideaalia olisi, jos niitäkin olisi yksi per korvapari.
Tutustumisalueen pohja eli lattia on myös asia johon on syytä kiinnittää huomiota. Se ei saa olla liukas. Lattiamateriaaliksi on valittava jotain missä kanin käpälät löytävät pitoa heidän jahdatessaan toisiaan.
On myös hyvä ajatus sirotella tutustuttamisalueelle kaneille mieluisia herkkuja, kuten vaikka pellettejä ja erilaisia tuoreita. Nämä osaltaan auttavat myöskin pehmentämään alkua ja auttavat viemään liian huomion pois vieraista kaneista.
Ennen kuin yhdistät kanit, niin huomioithan, että ideaali tilanteessa kanien ei tulisi nähdä, ja jos mahdollista, edes haistaa muita tutustumiseen osallistuvia kaneja ennen yhteen laittamista. Toisen haistaminen ja eritoten näkeminen lietsoo aggressioita, kun kanit eivät pääse välejään selvittämään ja se taas saattaa tehdä tutustumisesta rajumman (karanteeni on kuitenkin hyvä pitää muualta tulleille kaneille vaikka eri huoneissa, tai jos mahdollista, ihan eri puolilla taloa tai toisessa tilassa).
Jos sinulla on kanit, joiden tutustuttamista olet jo kerran yrittänyt, mutta epäonnistunut, suosittelen myös erottamaan nämä kanit toisistaan aiemman ohjeen mukaisesti niin, että eivät näe ja jos mahdollista edes haista toisiaan pariin viikkoon ennen kuin yrität uudestaan.
Huomioithan, että kanien, jotka osallistuvat tutustumiseen on oltava perusterveitä ja hyvässä kunnossa. Kanien tutustuttaminen on kaneille stressaavaa mikä taas saattaa huonokuntoisen tai heikon kanin altistaa sairastumiselle. Kani, joka taas on hyvin iäkäs, tai jolla on jokin fyysinen vajavuus, jää helposti alakynteen ja saattaa näin ollen kärsiä yhdistämisestä.
Kun olet valinnut kanit ja yhdistämisalue on valmis ja olet periaatteessa valmis päästämään kanit tutustumisalueelle, voit vielä yrittää vaikuttaa alkututustumisen rajuuteen valitsemalla sellainen aika päivästä, kun kanisi ovat mahdollisimman laiskoja. Aamupäivä on yleensä tämmöinen aika. Illalla kanit taas ovat vilkkaimmillaan, joten ilta-aikaan yhdistämisen aloittamista kannattaa välttää.
Vielä juuri ennen kanien yhdistämisen aloittamista on hyvä kokeilla laittaa kanit yhdessä pienehköön kuljetusboksiin, ja pitää niitä siellä jokunen tunti yhdessä.
Kun kanit ovat kuljetusboksissa, älä kuitenkaan koskaan jätä niitä valvomatta. Aluksi on vaikka hyvä kanniskella boksia pitkin taloa, pitää sitä sylissä keinutuolissa koko ajan hiukan keinuen, lähteä sen kanssa autoajelulle, tai vaikka pitää sängyllä niin, että koko ajan vähän vähän heiluttelet tai luot jollain tavalla kaneille epästabiilin ja hiukan tasapainottoman olon. Tämä saa useimmat kanit vähän epävarmoiksi ja turvautumaan toisiinsa, mikä taas on eduksi tulevan tutustuttamisen kannalta varsinkin, jos mukana tutustuttamisessa on vähän dominoivampi yksilö.
Kun kanit ovat kuljetuslaatikossa nätisti, voit nostaa laatikon vaikka pöydälle tai johonkin viereesi ja vain antaa olla. Heti kun sieltä alkaa kuulua ryminää, mahdollista alistamista tai tappelua, ota laatikko kantoon ja luo epätasapainoa niin, että ryminä loppuu. Kaikenlainen taistelu on laatikossa estettävä tällä tavalla.
Kun kanit pärjäävät kuljetusboksissa ilman välikohtauksia, voit yhdessä päästää huolella valmistetulle tutustumisalueelle.
Kun vihdoin päästät kanit tutustumisalueelle niin päästä kaikki sinne mahdollisimman samaan aikaan. Aluksi kanit saattavat vältellä toisiaan tai jopa haistella. Hetken päästä on kuitenkin todennäköistä, että alkaa jonkinlainen jahtaaminen ja tappelut. Tappeluista on hyvä heti häätää kanit erilleen mutta jahtaaminen ja selkään nouseminen alistamiseksi sekä toistensa ympäri pyöriminen on sallittua.
Meno voi ihmisen silmään olla todellakin rajua ja sitä on vaikea seurata, mutta älä silti erota kaneja. Muuten tutustuminen keskeytyy ja olet epäonnistunut.
Kun kanit jahtaavat toisiaan ja pyörivät on normaalia ja todennäköistä, että karvaa pöllyää ja sitä revitään kaverilta ja toista yritetään purra. Harvemmin kuitenkaan syntyy vertavuotavia haavoja. Jos kanit kuitenkin pyörivät ihan pallona toisissaan kiinni pallona tapellen puutu heti. Voit vaikka hanskoilla tai esim. rikkaharjalla erottaa kanit tai heittää viltin päälle tai huutaa niin, että säikähtävät ja päästävät toisistaan irti. Mutta jälleen kerran, älä poista kaneja tutustumisaitauksesta.
Alku on usein rajuin mutta vähitellen meno tasoittuu. Jos tutustumistilanteessa jossain vaiheessa yksi kaneista eristäytyy ja muuttuu apaattiseksi tai lakkaa syömästä, niin tutustuminen on tämän kanin kannalta epäonnistunut ja ohi. Poista tämä kani alueelta. Myös veristen haavojen syntyessä on usein omaa harkintaa käyttäen syytä keskeyttää tutustuminen ja poistaa kani alueelta.
Aluksi tutustuminen voi olla hyvinkin rajua ja etenee vaiheittain. Kanit pyrkivät tappelemaan ja jahtaavat toisiaan. Sitten pidetään taukoa ja kaikki makoilevat eri puolilla aluetta hengästyneenä lepäilemässä. Sitten taas jahdataan. Tutustuminen etenee vaiheittain/sykleittäin. Vähitellen kuitenkin jahtaamisvälit pitenevät, tappelut vähenevät ja kanit siirtyvät lähemmäksi toisiaan ja ohittavat toisensa jo vierestä.
Lopulta kanit jo syövät vierekkäin ja pötköttelevät yhdessä. Tähän voi mennä pari päivää tai useampi viikko riippuen yksilöistä, eivätkä kaikki kanit välttämättä koskaan pötköttele yhdessä tai osallistu hellimisiin.
Kun tilanne alkaa olla rauhallinen parin päivän/viikon päästä voit siirtää kanit halutulle alueelle tai toisen kanin vanhalle reviirille. Vanhalta reviiriltä olisi kuitenkin hyvä poistaa jo tutut sisustuselementit ja korvata ne vaikka väliaikaisesti muilla. Myös järjestystä on hyvä muuttaa. Tämä siksi, ettei vanhat kanit alkaisi taas puolustamaan reviiriään uusilta tulokkailta. Mutta huomioi, että vaikka sisustat vanhan reviirin uudestaan niin sinne siirtyminen saattaa laukaista ryhmässä uuden jahtaamis-/tutustumiskierteen hetkeksi, mutta tämä on täysin normaalia, yleensä miedompi ja hälvenee taas parissa päivässä tai viikossa.
Muistathan ettet missään vaiheessa yhdistämistä erota kaneja edes yöksi, lepäämään tai esim. oman kauppareissun ajaksi omiin häkkeihin! Tämä saa tutustumisen kestämään pidempään ja aiheuttaa sen, että tutustuminen todennäköisemmin epäonnistuu ja kanit aloittavat tutustumisen ja tappelut aina alusta.
Kaneja voi tutustuttaa myös häkin läpi, mutta tätä en suosittele. Häkin läpi tutustuminen lietsoo ylimääräisiä aggressioita, kun kanit eivät pääse selvittelemään välejään. Tällöin kohtaamiset ovat erityisen rajuja ja epäonnistumisen mahdollisuus on myös suuri.
Häkin tai aitauksen läpi tutustuttamisessa voi myös varautua siihen, että se on usein hyvin pitkä prosessi ja tutustuttamiseen voi helposti mennä vaikka puolivuotta. Itse suosittelen häkin läpi tutustuttamista vain hyvin vanhoille kaneille tai kaneille, jotka eivät ole terveitä tai omaavat jonkun fyysisen vajavuuden ja tämän takia stressaantuisivat liikaa, jäävät alakynteen tai eivät sovi vieraalla reviirillä tutustuttamiseen.
Lopuksi vielä sananen siitä, että täysin sisäsiistit kanit mitä todennäköisemmin menettävät sisäsiisteytensä kanien yhdistämisen ajaksi. Ympäriinsä pissailu kestää niin kauan, kunnes kanit ovat täysin tasapainossa keskenään ja ne on käytännössä "opetettava siihen uudestaan". Ei auta muu kun siivoilla pissaoja ja poistaa vääristä paikoista pissan hajua mahdollisimman hyvin ja siirtää pissaset paperinpalat vessalaatikkoihin, sekä lisätä ja siirrellä vessalaatikoita ja odottaa. Mitä suurempi lauma, sen todennäköisempää, että sisäsiisteyttä ei täysin koskaan saavuteta. Kahden/kolmen kanin kanssa se on vielä hyvin mahdollista, mutta siihen saattaa mennä aikaa.